Een multicultureel samenwerkingsproject van Osmose en Antenna
Back Home Zoeken Info Contact

Doel

Programma 2005

Deelnemers 2005

Partners

Websites

Nieuws

Handleidingenhandleiding voor maken van pagina's met de webeditor spaw

HANDLEIDING WEBPAGINA'S MAKEN

KLEURRIJK GELDERLANDKorte handleiding voor website redacteuren met site onder www.kleurrijkgelderland.nl

Belangrijk: heeft u vragen of loopt u vast en komt u er met de handleiding niet uit: bel de supportdesk (9.30-12.30 en 13.30 – 16.30) of stuur even een e-mail aan support@antenna.nl


1. Ga in Internet Explorer naar http://www.kleurrijkgelderland.nl/

2. Klik op Redactie en login met uw login en pincode


Als ik dit doe, dan komt de volgende pagina in beeld:


Klik linksonder op Invoeren voor het invoeren van een nieuwe pagina. Klik op het groene blokje naast Pagina's voor het kunnen wijzigen van pagina's. Eerst nu de handleiding voor het maken van een nieuwe pagina. Daarna de handleiding voor het wijzigen van pagina's.

Maken van een nieuwe pagina.


Bovenaan staat Tonen: Nee

als u wilt dat de pagina voor alle bezoekers in beeld moet komen dan zet u dit op Ja.


Het volgende veld is Titel: U ziet daar al staan Ashna – Hindoestaanse Werkgroep Arnhem

Desgewenst kunt u voor vervolgpagina's dat nog laten volgen door de betreffende inhoud, b.v. Agenda of Adresgegevens


Het derde veld is Tekst.

Hierin kunt u aan de slag met de Antenna Web Editor, deze staat standaard aan. Lees hieronder de handleiding daarvoor.Werken met de Antenna Web editor


Als u in het redactiemenu klikt op nieuwe pagina, komt u in het lege scherm. Na het veld tonen en titel, is er het tekst veld waarin u kunt editen.

Belangrijk: Antenna raadt aan zelf de tekst in Word te maken voor deze pagina (dat kent u tenslotte), dan in Word met bewerken/alles selecteren (of CTRL+A) en bewerken > Kopieeren (ofwel CTRL+C) en tot slot op dit veld de cursor te plaatsen en dan in de pagina met CTRL+V te plakken. U kunt ook in een Word-document een gedeelte selecteren en kopieeren. Tot slot kunt u ook een stukje uit een webpagina dat u elders op internet zag kopieeren en in uw pagina bij Antenna kopieeren.

In het tekstveld kunt u hier bijna als in Word aan het werk. U ziet duidelijk de knoppen op de onderste rij zoals B voor Vet, I voor schuin, U voor onderstrepen, de 123 knop voor een genummerde lijst, daarnaast de lijst met opsommingspunten, inspringen of einde inspringen, links uitlijnen, centreren, rechts uitlijnen of aan beide zijden uitlijnen. Verderop de A met gekleurde puntjes eronder (om geselecteerde tekst een kleurtje te geven) en de A met kleurbollen erachter (om geselecteerde tekst van een achtergrondkleurtje te voorzien), de X met een tweetje eronder en een tweetje boven om een geselecteerde letter lager of hoger te laten tonen. Bovenin ziet u het schaartje (knippen), kopieeren en plakken, de knop vorige versie (handig als iets niet goed gaat) en volgende versie, knop horizontale lijn en een hele rij voor tabelbewerking. Dus deze handleiding gaat hierover niet verder, hieronder het verhaal over de speciale knoppen.


De speciale knoppen van de Antenna webeditor.


Voor het maken van een link.

Selecteer eerst de tekst die aanklikbaar moet zijn, of de afbeelding die aanklikbaar moet zijn met de muis. Klik dan de link-knop. In het veld URL typt u het webadres van de pagina waarnaar verwezen moet worden. Dit kan een pagina op uw eigen site zijn, maar ook een pagina elders op internet. Bij Doel laat u staan zelfde frame, tenzij u wilt dat er een nieuw scherm geopend moet worden, kies dan nieuw venster.

Bijzondere links:naar een pagina op uw site.

Elke pagina kunt u onderaan op dit scherm een naam geven. Die naam moet u gebruiken als u er een link naar legt vanuit een andere pagina of b.v. vanuit het menu-blok (blok2).

De link wordt dan:

detail_page.phtml?text03=login&page=paginanaam

Vervang login door uw loginnaam en paginanaam door de naam die u aan de pagina heeft gegeven.

Bijzondere links: links naar tekst elders opdezelfde pagina. Dit hoeft u alleen te gebruiken als u een keer een erg lange pagina maakt. In het algemeen is het beter dit te splitsen in kleinere pagina's namelijk. Bij een lange pagina kunt u bovenin een inhoudsopgave maken en als men dan op een item klikt, gaat de browser direct door naar de betreffende plaats in de pagina. Op de betreffende plaats moet dan een anker komen met een korte naam. Selecteer de tekst waarnaar gesprongen moet worden, klik URL knop, kies Anker, vul de naam in (b.v. 2.5) en klik dan op OK U moet dan nog wel bovenin een link maken in uw inhoudsopgave. Selecteer hoofstuk 2.5 in de inhoudsopgave met de muis, klik URL knop, kies Type: link naar anker, bij Ankers klikt u op de juiste (in dit voorbeeld 2.5), Doel zelfde frame en OK.

Voor het inlezen van een afbeelding.

  1. Stap 1a.Voor het inlezen van een afbeelding vanaf uw computer:

Belangrijk: geef het plaatje op uw computer een korte naam want alleende eerste twintig letters komen in beeld als u later deze wilt gebruiken

Klik deze knop, Selecteer eerst bovenin uw eigen bibliotheek

klik in het nieuwe scherm op bladeren, u komt dan op uw eigen computer, ga naar de juiste directory op uw computer en dubbelklik op de afbeelding (of een keer klikken en dan klik openen). Sluit af met de upload knop. Ga naar Stap 3.


Stap 1b. Voor het inlezen van een afbeelding die u reeds eerder 'geupload' hebt.

Heeft u reeds een serie afbeeldingen op de website staan en wilt u een daarvan gebruiken, klik dan op deze afbeelding-knop. U krijgt dan een scherm waarin gevraagd wordt de bibliotheek (kies uw eigen organisatie), met de lijst van al uw afbeeldingen. Als u een aanklikt ziet u rechts hoe die eruit ziet. Klik selecteren om in te laden in uw pagina.


Stap 2. plaats en eigenschappen van de afbeelding.

In beide gevallen ziet u dan de afbeelding staan met blokjes eromheen. U kunt middenin de afbeelding gaan staan, de linkermuisknop ingedrukt houden, verslepen en weer loslaten.

Echter, daarmee bent u er nog niet. Klik nu op de knop hieronder:
U komt dan in het eigenschappenscherm, kijk daarvoor op de volgende pagina.


Invullen:

Bron: de URL, het webadres van de afbeelding,staat eral, tenzij u een plaatje van iemand anders dat elders op internet staat wilt tonen (denk wel aan eventueel copyright).

Alternatieve tekst: Geef hier een korte naam, die komt in beeld als bezoekers er met de muis overgaan.

Uitlijnen (wilt u de afbeelding links lijnend, rechts lijnend, gecentreerd? Zo ja welke afstand links of rechts (vul dat in bij rand, b.v. 10 voor 10 pixels (een klein computerscherm is 800 pixels breed, 600 hoog).

Breedte en hoogte laat dit staan want als het plaatje kleiner moet moet u het bewerken, het is dan ook sneller in beeld.

Horizontale ruimte: als er tekst naast komt te staan vul hier minimaal 10 in, zodat de tekst er niet aan vast zit. Verticale ruimte: staat er tekst boven/onder, vul dan ook minimaal 10 in.

Klik OK om dit op te slaan.


Standaard staan beneden dit tekst veld twee knoppen: standaard staat de knop op Design, de html codering komt dan niet in beeld. Wilt u een keer de HTML code's zien, klik dan op de grijze knop Html.REST VAN DE PAGINA:

Lager op de invoerpagina ziet u:

Tekst zonder opmaak: hier kunt u platte tekst invoeren, echter u heeft dan niet meer de opmaakmogelijkheden van de Antenna webpagina editor.


Lijstintrotekst (max. 256 tekens): Als er straks een lijstje komt van alle pagina's met een korte toelichting dan komt die tekst (samen met de titel) in beeld. We gaan dus in b.v. www.kleurrijkgelderland.nl een nieuwspagina maken waarbij mensen dan door kunnen klikken naar het volledige bericht op uw website!


Document upload: U heeft de mogelijkheid om een Word-document op de website te plaatsen (b.v. Een verslag van een bijeenkomst van uw leden of een aanmeldingsformulier voor nieuwe leden).

Klik dan op de knop Bladeren om op uw computer het bestand te selecteren klik dan op de knop openen, vervolgens kan het geupload worden naar de website, op het moment dat u de wijzigingen opslaat (beneden klikken op Opslaan).


Pagina naam: U kunt elke pagina ook nog een naam meegeven. Dit isnoodzakelijk als u later vanuit de website er een link naar wilt maken (b.v. vanuit uw menu), of om te mailen naar anderen.

BELANGRIJK: GEEN SPATIES OF LEESTEKENS IN DE NAAM, ALLEEN A/Z, a/z, 1/9 of - _ gebruiken

De link wordt dan later:

detail_page.phtml?text03=login&page=paginanaam

Voorbeeld: link paginanaam geschiedenis-dvn voor login dvn

detail_page.phtml?text03=dvn&page=geschiedenis-dvn

om zodoende snel deze pagina te kunnen selecteren uit een lijst. Anders krijgt de pagina automatisch de lange naam die de databank eraan geeft.


Opmerkingen: mocht u later nog iets willen toevoegen, dan kunt u dat hier even zetten zodat u later kunt zien wat nog moet gebeuren bij deze pagina.


Onderdeel: door een rubriek te kiezen (in dit geval nieuws of links) kan de korte inhoud op een andere pagina getoond worden. (b.v. Uw nieuwspagina of de www.kleurrijkgelderland.nl nieuwspagina.


Taal: het is de bedoeling dat er behalve in het Nederlands ook b.v. pagina's in het Turks,Engels en andere talen kunnen geplaatst worden. De bezoekers kunnen dan straks direct klikken op de gewenste taal om alleen de pagina's in beeld te krijgen die in die taal geschreven zijn! Vergeet dus niet om dit aan te klikken.

Tot slot klikt u op opslaan als het zo goed is.Een pagina wijzigen


Klik linksonder op het groene blokje naast Pagina's.


U krijgt dan de lijst van alle pagina's (ook die van de zusterorganisaties van deze cursus). Stel dat wij als Asnha zijn ingelogd, dan ziet u bij drie pagina's de datum staan gevolgd door het woordje Ashna. Klik op wijzig naast deze datum om de pagina te wijzigen en u krijgt weer hetzelfde scherm als bij het maken van een nieuwe pagina, alleen staan er dan alle gegevens al in.Na wijzigen kunt u onderin opnieuw op Opslaan klikken.

Osmose, adviesbureau voor multiculturele vraagstukken
Kastanjelaan 51-53, 6828 GJ, Arnhem, http://www.osmose.nl/